Welkom
Welkom op de historische website van het dorpje Stad aan 't Haringvliet. Op deze website treft u allerhande materiaal aan dat te maken heeft met de geschiedenis van Stad.
Doel is om de geschiedenis van Stad aan 't Haringvliet voor een groot publiek toegankelijk te maken en mensen ook zelf onderdeel te laten worden van die geschiedenis. Naast een globaal overzicht van de historie vindt u ook gedigitaliseerd archiefmateriaal, thematische artikelen die geschreven zijn door lokale historici en verhalen van mensen. Het zijn tenslotte de mensen die de geschiedenis maken. Ook is er in de beeldbank van deze site allerlei beeldmateriaal te vinden uit de rijke historie van het dorp.
De website werkt volgens het principe van een 'schoenendoos'. Dat wil zeggen dat iedereen artikelen over historische zaken op de site kan plaatsen, die komen ongerubriceerd onder het kopje 'artikelen' te staan. We zoeken nog mensen die willen helpen met het ordenen van alle informatie. Vrijwilligers kunnen zich melden via onderstaand e-mailadres.
Dit digitale archief is een project van de Stichting StadsWeb en wordt gecoördineerd door Herman Maas en Pieter Prins. Mocht u meer informatie willen dan er al op deze website te vinden is, of heeft u een opmerking of vraag over de site, dan kunt u mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Doopboeken, trouwboeken en Register der overledenen
Via onderstaande links worden verschillende overzichten gegeven van dopen, huwelijken en overlijden in Stad aan 't Haringvliet.
Bijnamen Stadtenaeren
In 2007 maakte Herman Maas voor het blog LoggMaas een lijst van de bijnamen die hij van dorpsgenoten te horen kreeg en die hij vast wilde leggen voor de toekomst en ter vermaak van oudere bewoners. Toen LoggMaas verdween is deze lijst naar Stad in vroeger tijden gestuurd.
Schippers van Stad aan 't Haringvliet
In 1995 schreef David Hoogzand het boek “de blijde aankomst” over schepen en schippers van ons eiland. Voor het hoofdstuk over Stad aan ’t Haringvliet kreeg hij via Wim Jelier veel informatie van bakker Gerrit Koppenaal.
Boek over de geschiedenis van Stad aan ‘t Haringvliet van 1359 tot 1966
De afgelopen 20 jaar heb ik met tussenpozen gewerkt aan een boek over de geschiedenis van mijn geboortedorp, waarvan een proefversie is afgedrukt.
Bouwjaar gebouwen Stad
Op de website van Parallel worden alle bouwjaren van de gebouwen in Nederland prachtig inzichtelijk gemaakt. Dus ook van Stad aan 't Haringvliet!
Familie Brienen van de Groote Lindt
Stichting Houtense Hodoniemen onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving. Ook Stad aan 't Haringvliet komt voorbij bij de familie Brienen van de Groote Lindt.