Artikelen

Regelmatig schrijven lokale historici artikelen over zaken die te maken hebben met de geschiedenis van Stad aan 't Haringvliet. Op dit deel van de site zijn deze artikelen te lezen. Voor een mooi overzicht van historische bijdragen over de geschiedenis van het dorp en de rest van het eiland raden wij een abonnement op De Ouwe Waerelt aan.

Via onderstaande links worden verschillende overzichten gegeven van dopen, huwelijken en overlijden in Stad aan 't Haringvliet.

In 2007 maakte Herman Maas voor het blog LoggMaas een lijst van de bijnamen die hij van dorpsgenoten te horen kreeg en die hij vast wilde leggen voor de toekomst en ter vermaak van oudere bewoners. Toen LoggMaas verdween is deze lijst naar Stad in vroeger tijden gestuurd.

In 1995 schreef David Hoogzand het boek “de blijde aankomst” over schepen en schippers van ons eiland. Voor het hoofdstuk over Stad aan ’t Haringvliet kreeg hij via Wim Jelier veel informatie van bakker Gerrit Koppenaal.

De afgelopen 20 jaar heb ik met tussenpozen gewerkt aan een boek over de geschiedenis van mijn geboortedorp, waarvan een proefversie is afgedrukt.

Op de website van Parallel worden alle bouwjaren van de gebouwen in Nederland prachtig inzichtelijk gemaakt. Dus ook van Stad aan 't Haringvliet!

Stichting Houtense Hodoniemen onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving. Ook Stad aan 't Haringvliet komt voorbij bij de familie Brienen van de Groote Lindt.

Cor Koene stuurde ons deze beknopte geschiedenis van Jan de Graaf: "Er moeten op Stad heel veel nakomelingen zijn van deze soldaat. Of ze zich daar van bewust zijn, is de vraag." Reacties zijn dan ook welkom!

Gedurende de gehele 18e eeuw kwamen er vanuit West-Brabant arbeiders, zowel mannen als vrouwen, naar het eiland Goeree en Overflakkee om er bij een boer op het land of in de huishouding te werken.