In het Eilanden Nieuws van 25 februari 2014 staat een foto van een Duitse officier en is gemaakt in de winter van 1944-1945, mogelijk in de buurt van Stad. Het zou leuk zijn als de foto wordt herkend en er antwoord op de vraag “Wie herkent de plek van de foto?” komt.

Foto Eilanden Nieuws
Foto via Eva Lassing, Eilanden Nieuws. Klik voor een vergroting.

Nu lijkt het dak op de foto, het knikje in het dak van de stallen en de sloot voor het huis heel veel op de boerderij van Anneke Ista, Oostmoersedijk 4. De heer Sjaak Kieviet, ook van de Oostmoersedijk, was nog maar een peuter in de oorlog en kan zich niets herinneren van een bakkershuisje naast de boerderij. Op de foto is echter wel een klein huisje te zien. Dit huisje zou kunnen “bewijzen” dat het inderdaad om de boerderij van Anneke Ista zou gaan.

Op diezelfde plek naast onze boerderij liggen nog oude funderingen in de grond en ook Joop Korteweg (de zoon van Hans Korteweg, die ongeveer in 1927 de boerderij heeft gebouwd) vertelde dat er vroeger een huisje naast de waterput heeft gestaan.

Hans Korteweg, de bouwer van de boerderij, heeft destijds het perceel gekocht van Abraham Braber. Een nazaat van Abraham Braber (die tegenover SNS woont) kan zich niets meer herinneren van een bakkershuisje.

Tegenover de boerderij van Anneke Ista (het perceel van de fam. Smit) heeft vroeger de heer Koningswoud uit de Burg. Sterkstraat gewoond. Hij vertelde dat alle foto's verloren zijn gegaan tijdens de ramp.

Op een polderkaart uit 1943 is een gebouwtje ingetekend, dus officieel heeft er echt iets gestaan. Op de oorspronkelijk bouwtekening uit 1926 staat echter niets. In 1958 is er een bouwvergunning aangevraagd voor een noodwoning.
Verdere archiefstukken zijn nog niet gevonden, maar de wagenschuur is even voor de oorlog gebouwd en daar moet ook een vergunning voor zijn aangevraagd.

Heeft u informatie over het gebouwtje bij de boerderij van Anneke Ista? Denkt u ook dat de foto in Eilanden Nieuws inderdaad de boerderij van Anneke Ista is? Heeft u foto's van de boerderij van Anneke Ista ouder dan 1983? Of heeft u misschien zelfs foto’s uit de periode 1927-1945? Stuur ze het dan op naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., zodat we een mooi stukje Stadse historie kunnen ophelderen!