Aan boord van de M.S. Rotterdam VI is een replica van een oud tegeltableau gefotografeerd. Zeer waarschijnlijk wordt met "Stad" Stad aan 't Haringvliet bedoeld. Wie weet waar het origineel van dit tegeltableau hangt?

Tegeltableau
Klik voor een vergroting

De replica van het tegeltableau is hier rechts weergegeven. Dhr. Kees van der Sluijs heeft het zeer sterke vermoeden wie de genoemde Adam Cornelisz, van der Sluijs op het tegeltableau betreft. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om:

  • Adam (Cornelisse) van der Sluijs [Corneliszn, Cornelissen]
  • Geboren circa 1680 Drimmelen
  • Zalmvisser: pachtte in 1720 steek 36, woonde tussen 1720 en 1726 enige tijd in Ter Heijde, in 1725 al in Stad aan 't Haringvliet, vanaf 1754 definitief in Stad aan 't Haringvliet
  • Kocht 11-7-1698 samen met Cornelis Janse van der Sluijs de helft van het huis aan de sluis op van Sijke Willems de Greeff, verkocht 16-4-1754 zijn huis aan de sluis, de betaling was voldaan 11-7-1767
  • 12-1-1763 testateerden zijn kinderen Adrianus, Pieter, Cornelis en Adriana op langstlevende te Stad aan 't Haringvliet
  • 24-1-1769 testateerde Cornelia Vaders te Stad aan 't Haringvliet, waarbij ze de twee kinderen van Adriana 700 gulden naliet en de drie zoons haar huis met erf voor 275 gulden en de marktschuit
  • Gestorven 14-9-1761 Stad aan 't Haringvliet
  • Trouwde (1) 28-1-1711 Drimmelen [28-6?], Cornelia (Jacobs) van Dongen [Kornelia; Jacops; Van Donge], jm. Drimmelen en jd. Ter Heijde, gestorven 1724 Ter Heijde, dochter van Jacob van Dongen en Antonia
  • Trouwde (2) 11-11-1725 Stad aan 't Haringvliet, Cornelia Adriaense (Vaders) [Adrianus, Adriaanse, Adriaans; Vaderen], jd. uit Raamsdonk, gestorven 6-4-17699 [17-4?]

(Bron: http://www.mythopedia.info/van-der-sluijs-earlier.pdf, waarvoor dhr. Kees van der Sluijs de gegevens van een aantal familietakken aanleverde)

Dhr. Kees van der Sluijs stamt niet rechtstreeks af van deze Van der Sluijs, maar hij is wel familie. "Erg leuk om onze familienaam (compleet met puntjes op de ij) op zo’n oud tegeltableau te zien."

"Maar waar is het origineel?" vraagt dhr. Kees van der Sluijs zich af. "Dat kan alleen maar uit een huis in Stad aan ’t Haringvliet stammen en bevindt zich daar evengoed nog steeds. Weet u uitkomst? Heeft Stad aan 't Haringvliet monumenten, waaruit dit tegeltableau stamt?"

Dus heeft u dit tegeltableau wel eens gezien? Laat het weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat uw reactie achter op het forum.

-update-
Het originele tableau is te zien in het fotoboekje ‘Stad aan ’t Haringvliet zoals het was…’ (1972), samengesteld door J.L. Braber. Hierin blijkt dat het origineel groter is dan de replica op het cruiseschip Rotterdam, waarop hier en daar ook wat kunstzinnige vrijheid is toegepast die afwijkt van het origineel. Zo ontbreken op de onderkant van het origineel de omlijsting, evenals de wolken, de golven, de vogels en de boeien aan weerszijden van de omlijsting. Op de replica daarentegen ontbreekt het schip, dat zelfs de bovenste helft van het gehele tegeltableau beslaat.

Het tableau was indertijd te zien in museum 'De Mondriaan'. Dit museum werd in november 2006 ontruimd en (een deel van) de collectie is overgegaan naar Museum Gouda. Het tableau bevindt zich inmiddels niet meer in de collectie van Museum Gouda, omdat het enkele jaren terug aan de bruikleengevers is geretourneerd. Ook Museum de Moriaan maakt inmiddels geen deel meer uit van Museum Gouda, een groot deel van de collectie aldaar is overgebracht naar Museum het Catharina Gasthuis.
De bruikleengevers waren de rechtmatige eigenaren van de zogenaamde ‘Collectie van Vliet’ (niet 'Bisdom van Vliet') en schijnt dat de hele collectie, dus ook het tegeltableau, aan hen is teruggegeven bij opheffing van het museum ‘De Mondriaan’. Mogelijk hebben de eigenaars het inmiddels geveild, want dat gebeurde vrij veel met deze bruiklenen.