Mijn moeder, Petronella Maria (Nel) Hogeweg, werd geboren op 18 juni 1928 als het vijfde kind van Anthonie Adrianus Hogeweg en Maria Post. Mijn grootvader Anton Hogeweg kwam in 1924 naar Stad aan ’t Haringvliet als het nieuwe hoofd van de christelijke lagere school aan de Molendijk. De eerste steen van het schoolhuis waar het gezin ging wonen werd gelegd door mijn grootmoeder op 24 juli 1924, dus ruim 95 jaar geleden.

Eerste steen christelijke lagere school

Mijn grootouders zijn al geruime tijd geleden overleden, respectievelijk in 1977 en 1989, en hun geschiedenis dreig te vervagen nu ook hun kinderen ouder worden of al overleden zijn. Mijn moeder is inmiddels 91 jaar oud en het leek ons daarom als (klein)kinderen mooi om haar nog een keer mee te nemen naar de plekken van haar jeugd en de verhalen te delen die daarmee verbonden zijn.

Het schoolgebouw, dat stond aan de huidige Boomgaarddreef, is circa 20 jaar geleden gesloopt, maar gelukkig bleek het schoolhuis nog steeds te bestaan. Het adres was niet meer Molendijk 15, zoals zij het zich herinnerde, maar is nu Boomgaarddreef 1a. Maar ze herkende in de tuinmuur voor haar geboortehuis nog delen van de muur rondom het plein voor de school en de plaats van het toegangshek. Ze kon nog levendig vertellen hoe het schoolplein haar speelterrein was en hoe streng het haar verboden werd om het hek door te gaan en naar boven te lopen tot op de Molendijk – teveel verkeer!
We denken met veel genoegen terug aan de ontmoeting met de buren. Het boek Stad aan 't Haringvliet in vroeger tijden door Hans Maliepaard bood vooral voor mijn moeder veel mooie beelden uit haar jeugd. We ontdekten bijvoorbeeld ter plekke dat zij ook was terug te vinden op de schoolfoto van de christelijke lagere school uit 1933, die in het boek is opgenomen. Bijzonder om zo meer dan 85 jaar geschiedenis te overbruggen.

Mijn grootvader solliciteerde in 1937 met succes naar een baan als hoofd van de nieuwe christelijke lagere school in de toen pas gebouwde wijk Blijdorp in Rotterdam. Het gezin, dat toen inmiddels 9 kinderen telde, verhuisde daarom in de loop van 1937 naar een ruim bovenhuis in één van de nieuwe appartementenblokken aan de Statenweg in Rotterdam. Hier heeft mijn moeder de rest van haar jeugd gewoond, tot aan haar huwelijk met mijn vader in 1954. Ze woont nu in Soest.

Voormalige christelijke lagere school