Op de website van Parallel worden alle bouwjaren van de gebouwen in Nederland prachtig inzichtelijk gemaakt. Dus ook van Stad aan 't Haringvliet!

Met behulp van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) die zijn gecombineerd met hoogtegegevens, geeft de website van Parallel duidelijk met kleuren aan hoe oud de gebouwen in Stad aan 't Haringvliet zijn.

Het oudste gebouw is natuurlijk de Hervormde kerk uit 1534. Maar wist u dat op Haven 4 het op een na oudste gebouw is? Namelijk uit 1622. Ook in de Voorstraat vinden we nog twee huizen uit de 17e eeuw.

-update 24 oktober 2020-
Marinus Mellaard stuurt de volgende waarschuwing:
Ik heb van diverse gebouwen het bouwjaar gecontroleerd. Mijn conclusie is dat een verbouwing, het vernieuwen van het dak, oudbouw voor nieuwbouw aanzien etc. is genoteerd als bouwjaar. Dit geldt voor heel wat gebouwen. Dus zonder context kun je er flink naast zitten, ondanks dat de bron onverdacht is.
Een voorbeeld: De woning annex winkel van Jaas van Nierop op Voorstraat 2 heeft het bouwjaar 1875. Ik weet 100% zeker dat metselaar-aannemer Wijnand van der Welle de “Gribus” op die plaats heeft afgebroken in 1927 en er een nieuwe woning annex winkel voor Jaas van Nierop heeft gebouwd. Mogelijk staat de nieuwbouw wel op het oude fundament.

Bouwjaar gebouwen in Stad