In 2007 maakte Herman Maas voor het blog LoggMaas een lijst van de bijnamen die hij van dorpsgenoten te horen kreeg en die hij vast wilde leggen voor de toekomst en ter vermaak van oudere bewoners. Toen LoggMaas verdween is deze lijst naar Stad in vroeger tijden gestuurd.

Bijnamen bijgewerkt en aangevuld tot 01-07-2007.

We krijgen de namen van dorpsgenoten aangeleverd en kunnen ze niet allemaal controleren op correctheid. Bij twijfel proberen we steeds contact te zoeken met betrokkenen of de familie. We willen niemand beledigen en zullen graag zaken op verzoek corrigeren of verwijderen.

4711:
Zie Leuke Snaak

’t Is net zo ik zegge:
Jan Trommel (zie Jan Ruth), vader van Lies (transport, zoon Jan, kleinzoon Lies nu eigenaar van Trommels Transport) en Cor (de kolenboer, was bestuurslid Groene Kruis)

Aai Woest:
Arie Wagner (-Fransje Vogelaar) groeide op op de stee op de Zeedijk, was actief in de oorlog en werd dierenarts in Dirksland.

Aalepikker:
Dirk Driesse (-Harthoorn)

Aap, Piet:
Piet Dupree (-Sjan Groen)

Aarttepie:
Aart van Biert (Zeist) was de broer van Leen van Biert (den dominee, die met Coby Sevenhuijzen getrouwd was)

Abra, Frans van:
Frans van der Valk, de oom van Huib (Koeie)

Antje, Marien van:
Marien Braber, de vader van Adrie (de Merel)

Aren Jaapje:
Aren Arensman was getrouwd met Suzan Wesdijk en enig kind is dochter Lena die nu op Oostvoorne woont. Zijn broer Cor woonde met de zusjes van Dijk. Zijn halfbroer Aai (Kruid) trouwde met Kaatje Noudt.

Aren Rob:
Aren Huizer woonde vroeger met zijn ouders in het Steetje.

Baby, de:
Jan Braber Lievenzoon overleed in 2005. Was boer op de Pottersweg en een broer van Dingenas.

Babykrul, de:
Piet Saarloos (-van der Pijl) had geen kinderen en overleed in 1977. Bijnaam ook: Piet van Terneuzen.

Badmeester, de:
Zie Ome Willem.

Baerten:
Maarten de Graaff, vooral bekend om zijn toneelwerk hier in het dorp en nu schrijver en dichter.

Baffie:
Bas Vroegindeweij was een van de eerste keepers bij SNS.

Bak, Willem:
Willem van Heemst

Bakhuys:
Aren Arensman, zoon van de Kneu was keeper bij SNS, trouwde met Dien Knops en verhuisde na de ramp naar Noord-Holland. Hij is vernoemd naar Bep Bakhuys van het Nederlands elftal dat in 1934 naar de wereldkampioenschappen in Rome ging.

Balt, Anna:
Anna Drooger-Maliepaard woont nog met haar man Rens op Stad en is de dochter van Balt.

Barre(n) Hannes:
Hans Maliepaard, oudste zoon van Jan en Bastiaantje trouwde met Adriaantje Vroegindeweij (25/12/1919-30/5/1984) en overleed vroeg. Zijn twee kinderen wonen nog op Stad: Sjanie Bechthum-Maliepaard (-Piet), Kees Maliepaard (-Tineke Huizer)

Bartje, Jan van:
Jan Trommel Hz (-Anna Maliepaard) woonde, net als al zijn broers en zussen, op Stad en worden tzt bij rubriek familienamen genoemd. Anna leeft nog en woont in de Goede Ree.

Bassie Bigge:
Bas Melaard woont met zijn vrouw Jenny Maliepaard, dochter Elsa en zoon Brent op Stad. Ze hadden vroeger thuis een varken en toen Bas een keer een big naar Simon de Wachter, de slager, moest brengen dook de big met Bas de bosjes bij het doktershuis in en was er weer een bijnaam bij.

Beer:
Gerbert Clement, werd door meester Piet Diepenhorst op de lagere school Gerberius ipv Gerbert genoemd en dat werd later gewoon Beer.

Beer, Jan de:
Jan Mellaard (- Ria Smits) woonde in Hellevoetsluis. Zijn broer Cor woonde eerst op Stad en nu in Ebbe en Vloed. Zijn zus Bep Maliepaard-Mellaard woont nog op Stad.

Beflap:
Benjamin Dupree

Belzen, dde:
De familie Koningswoud.

Berry:
Adrie Melaard, zoon van Gerbrand groeide op op Stad en woont nu in Middelharnis en werkt in de bouw. Hij was erg actief bij SNS en was een fan van Barry Hughes, de beroemde voetbaltrainer die je nu via Spaekers Academy kunt inhuren voor 2000-3500 euro/dagdeel. Op zijn werk en op het voetbalveld riep hij vaak: “alles is voor Berry” en vandaar de bijnaam.

Bert (of Elbert of Jil) van Rachel:
Bert van Biert was met Rachel Arensman van de Kneu getrouwd en woonde op Stad. Na zijn dood verhuisde zijn vrouw met nog thuiswonende zoon Bert naar het Oudeland waar zoon Bert 40 jaar jonger was dan de één-na-jongste bewoner. Zoon Bert is nu hoofdmonteur bij de Peugeotgarage in Middelharnis. Zoon Kees woont nog met zijn vrouw op Stad.

Bert van Klies:
Bert Vroegindeweij die vroeger tegenover de pastorie in de oude Nieuwstraat woonde.

Bever, Hans de:
Hans van Sprang

Big (varken), Bram:
Bram Schuurman woont met vrouw en kinderen op Stad en lapt ramen en verkoopt met zoon bloemen naast zijn werk. Hij had vroeger geit Willy, duiven en varkens. Zijn vader Rien en oom Toon werden al de Schuurbiggen genoemd. Zijn bijnaam heeft hij dus gewoon geërfd.

Billie Turf:
Kees Wesdijk

Blijf zo maar hangen:
Hans Gebraad werkte in de landbouw en vertelde een keer na de oogst: “de uien blijven zomaar hangen op 10 gulden” en kreeg zo zijn bijnaam. Zijn broer Loot was eerst knecht bij de oude Bram van der Tol en werd later dominee op St. Philipsland.

Bok, Lies den:
Lies Donkersloot (-Auperlee)

Bolle:
In de 20e eeuw: Hans Maliepaard is de zoon van Hans de Melkboer en hielp zijn vader veel. Na school begon hij in de landbouw, maar ging al snel over naar Hernesseroord waar hij nu nog werkt als begeleider van zelfstandig wonende geestelijk mindervalide mensen. Hij was samen met zusje Carolientje-Appelsientje de dikste thuis dus een bijnaam was gauw gevonden. Broer Lies woont in Utrecht en broer Jan in Den Bommel.

Bonky’s, de:
Leo en Johan Kamerling, zonen van Ineke en Joost Kamerling-Maliepaard

Bos, Piet:
Piet Goumare

Boterman, de:
W.J.van den Boogert Kzn, broer van Kees

Bozen, Jan den:
Jan Saarloos, broer van Stoffel (vader van Cor en Antje en Floor die overleden is), Dirk (vader van Iman en Cor de Pinda waarvan zijn vrouw Jo nog op Stad woont) en Piet de Babykrul die kinderloos bleef.

Braat, Hans:
Hans Vroegindeweij (-Alida van Biert) was keeper van SNS en broer van Teun Worstebal en Dammes.

Brilletje:
Gerrit Braber (-Saartje Kievit) overleden in 2006.

Broekhof:
Deze bijnaam kreeg Adrianus Melaard (6/8/1893-4/9/1977) toen hij tijdens het werken op het land een keer achter een bosje ging zitten voor een grote boodschap. Hij was de zoon van Gerrit Melaard en Cornelia Bastiaantje Donkersloot. Hij trouwde op 11/5/1917 met Maria Suzanne Hobbel (14/3/1897-15/5/1974) uit Den Bommel, dochter van Jan Hobbel en Elberdina Keuvelaar.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Bull:
Romano Böllerman

Bure:
Hen van Pelt (-Trommel) was gemeentewerker onder burgemeester Brinkman en zijn dochter Willy Bakelaar heeft nog steeds contact met de burgemeester en zijn zoon Elco. Hij was ook lang koster van de gereformeerde kerk, dorpsomroeper en reed met zijn damesfiets met schrepel onder de snelbinder door het dorp en hielp vele eenzame mensen.

Burgemeester, de:
Zie Kadettenknipper, de

Burgemeester van Dijkhof:
Floor van der Valk

Bus, Jan de:
Jan Koert van de boerderij waar nu de familie Hoekstra woont. Zijn zoon Hans was de eerste Dijkgraaf van het eilandelijke Waterschap, maar overleed vroeg. Het gemaal achter Liesbeth Soldaat is naar Hans vernoemd.

Bus, Leen:
Leen van Dijk woont in Middelharnis en komt nog vaak door Stad als buschauffeur van Connexion en zorgde vroeger voor zijn oom en tante Arensman- van Dijk.

Buzerd (den Buis):
Martin Huizer, zoon van Dingeman en Els Huizer-van Rossum

Cent, de leggende:
Teun Mulder kon heel goed dichten en zei bij iedereen die hij tegen kwam een versje op. Hij liep voorover en vandaar zijn bijnaam.

Chantiek:
Piet van Gurp is getrouwd met Jannie van Druningen. Hij is de zoon van Jan van Gurp en Antje Goumare.

commissionair, Lauw de:
Zie Kroppe, Lauw.

Co de Cowboy:
Cor Arensman

Cor Jet:
Cor Goumare (-Mijs) was schipper.

Daatje Pas:
Marien de Wachter.

Dabbeboeren:
Piet en Kees Arensman in het verleden, nu Bas

Daltons, de:
De broers John, Bart en Sander van Rij.

Den Daders:
Familie van Druningen: in de Frelle was een zak graan verdwenen en veldwachter van Antwerpen kwam iemand arresteren en er ontstond een oploop, maar de arrestant zei dat hij het niet gedaan had en toen zei Bram van Druningen die met zijn vader toeschouwer was hard tegen zijn vader: “maar die zak staat toch bij ons in de schuur” waarop van Antwerpen zich omdraaide en zei: “dan ben joe den dader” en dat werd een bijnaam.

Dapenhorst:
Arjan (Adrianus Jacob naar zijn opa) Diepenhorst.

Dapiepaard:
Dennis Maliepaard, zoon van Christo en Ina Maliepaard van den Doel woonde tot 2005 op Stad en is nu verhuisd naar Middelharnis

De Natte Krant:
Jannie van den Boogert- Maliepaard

Den Dikken, Rinus:
Rinus Melaard, een Broekhof die als een van de weinige van zijn familie het dorp verliet.

Den dokter:
Zie Pil, de.

Dick, Jan van:
Jan Huizer, oom van Dingeman Huizer (-Els van Rossum) woonde in het huis waar later Stoffel Koningswoud ging wonen.

Diet, Frans van:
Frans Huizer, vader van Dingeman Huizer.

Dikke Boer:
Jan Wagner (-Kardux) werd zo door meester Koole genoemd.

Doggy:
Herman Maas door Sander de Gans zo genoemd.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Dokter Stoel:
Wim van der Sluis

Dokter, de Water:
Aren Mellaard (-van Druningen), ook de Pil.

Dominee, Leen den:
Leen van Biert (24/11/1927-22/11/1985) (-Coby van Sevenhuijsen) woonde op Stad en nu woont Coby nog in Sommelsdijk. Zijn jongste zoon Aart woont ook in Sommelsdijk. Op 8 maart 2006 schreef Coby ons het volgende over het ontstaan van de bijnaam van haar man:
Vroeger stonden de oudere mannen ook al op de kaai voor de gezelligheid en de laatste nieuwtjes maar ook voor een grapje. Zo vroegen ze kleuter Leen eens voor te doen hoe er in hun kerk van de gereformeerde gemeente aan de Molendijk werd gebeden en toen hij zei dat hij dat van thuis vast niet mocht, boden ze hem een cent en hij ging door de knieën. Sindsdien was “bidden voor een cent” hier net zo’n gevleugeld woord als “ik bid niet voor bruine bonen” uit het boek van “Bartje”.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Dot, Pikke:
Jan Peekstok (-Maliepaard)

Drasch:
Richard Vroegindeweij

Drie-bil
Lau Wervers woonde op Stad. Zijn vrouw woont na zijn overlijden op nog steeds op Stad. Zijn oudste dochter Anne woont in Oude Tonge (haar zoon Lars zit bij het Stadse toneel) en dochter Wilma is met Sjaak van Bergen getrouwd en woont met zonen Jerry en Kevin op Stad. Lau was als kind erg dik en werd door zijn zussen (Marie Noteboom-Wervers) veel geplaagd en slakkie of drie-bil genoemd. Lau was bevriend met de cowboy en vaak op het gors te vinden.
Adrie Melaard werd ook slakkie genoemd.

Dronkige Diaken:
Jaap van den Boogert (-van Schetsen). Zijn zoons Adrie en Rien wonen nog op het dorp en worden beide Peukie genoemd.

Dropjes, de:
De zonen van Lau (de Spreeuw) en Jannie Arensman- van der Griend, dus Sjaak, Andre, Jan, Leon en Marijn.

Duitser, den:
Hans Huizer de broer van Piet Snot (ook wel spoor genoemd) die op de Zevenster woonde.

Duukelpetje, Kees:
Kees Arensman. Zijn broer Bas was de vader van Kees en Piet van Dabbe (zie dabbeboeren).

Dut, Gerritje:
Gerrit den Hollander, de jongere broer van Klaas Klompe.

Duum, Hans:
Hans Huizer (ook wel Koekoek genoemd), oom van Jan Peekstok, zoon van Krijn verloor zijn duim bij het dichtnaaien van een baaltje aardappels in de sorteermachine. Hij trouwde met een zus van de Kneu (Betje Arensman die nu nog in Vroonlande woont) en vertrok als commissionair naar Dirksland.

Eierpietje:
Piet Bechthum is getrouwd met Sjanie Maliepaard, heeft vier zonen Albert, John, Pieter en Marinus en wordt na zijn optreden in 2005 als Gabriel Fouree ook Piet Oeuf genoemd.

Elbert van Rachel:
Zie Bert van Rachel

Enter:
Sjaak van Nierop

Ezel, Kees den:
Cornelis (Kees) Arensman was vroeger net als Kas van Gurp melkboer op het dorp en hield koeien in zijn schuur naast het huis. Fietsenmaker Jan (Pruum) van Rossum verzon de naam den ezel toen Kees een keer met de boot een dagje naar Rotterdam was en ’s avonds vermoeid de bus uitstapte gaf Jan Pruum hem een touw in zijn hand met daaraan een ezel. Kees had dat eerst niet in de gaten en sjokte zo over de Molendijk. Sindsdien heette hij den Ezel om hem te onderscheiden van o.a. Kees Arensman van Dabbe. Als na kerktijd de mannen nog een ommetje liepen hoorden ze in diverse huizen families psalmen zingen bij hun orgel en liepen ze langs Kees dan zeiden ze: “hoor den ezel weer eens balken”.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Fargoo:
Simon de Wachter Hz, niet de slager, maar de chauffeur van de Dijkhof. Fargoo was de merknaam van zijn vrachtauto. We hebben nog een foto van de auto in het archief.

Fietje, Jan:
Jan Melaard, oom van Rien van Rossum

Flappie:
Johan Arensman, zoon van de Koere woonde tot zijn trouwen bij zijn ouders.

Flowers:
Robert Melaard, zoon van Adrie (Slakkie)

Fuhrer, de:
Jan Wagner

Fuks, Willem de (soms fux):
Willem de Wagter

Geite, Corretje:
Cor Melaard, (ook een Broekhof) getrouwd met Cor Ouddorp

Gezusters, de:
Kees Arensman, broer van Aren Jaapje met de zusjes Hanna en Lauwerientje van Dijk.

Ghrenk:
Henk van Dijk

Gloeiend nog aan toe:
Piet van Rumpt (-Jaan Trommel) richtte samen met broer Jaas (den Strooien) Rumptstad op. Hij overleed in 1977.

Goud en Zilver:
Christoffel Maliepaard, de vader van de potten.

Greenery, the:
Gene Ossenblok

Hakkel Hansje:
Hans Maliepaard, zoon van Ruth en Seeltje Maliepaard- Arensman.

Han Hoed:
Han Breedsnee

Han Kan:
Han Maliepaard Stoffelzn. De Pot?

Han Snorre of de Snor:
Hans van Rossum. Broer van Jan Pruum, de fietsenmaker

Hans men Hiele:
Hans Melaard (een Broekhof) trouwde met Leuntje Vervloed en woont nog op Stad. Van de vier kinderen woont alleen zoon Johan woont nog het dorp.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Harden Baard:
Piet Arensman, vader van Evert, Annie, Nel, enz.

Harry:
Rene Driesse

Hasjemiel:
Gert van Biert

Hengst, de:
Kees Maliepaard (-Rita Baas) werd op de ambachtsschool een keer per ongeluk paard i.p.v. maliepaard genoemd en zijn medeleerlingen maakten daar hengst van, omdat hij niet het zoetste en kleinste jongetje van de klas was. Toen hij bij Rumptstad ging werken met medescholieren ging de bijnaam automatisch mee. Hij hecht eraan te melden dat de bijnaam niet komt door zijn gedrag ten opzichte van vrouwen.
Lees meer over Rita Baas in het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Henk de Sprinter:
Henk van Es

Herman is ziek en nu kom ik je melken:
Krijn Huizer, broer van Lauw de commissionair (de Kroppe), Herman, Marie en zus en vader van Sina Mackloet-Huizer die nog op Stad woont.

Herses:
Daniël v/d Mey

Hesje Miet:
Gerrit van Biert die op het laatst bij Frank Osseweijer inwoonde.

Hijkel, Jan:
Jan Meeberg, de voorganger van bakker Looij.

Hit, Kees den:
Kees van de Boogert Kz woonde eerst met ouders en broer Willem (-Riet Neels) in het laatste huisje op de Zeedijk maar verhuisde later naar Renesse.

Hoad, Piet:
Piet van Asperen, de schilder.

Hond, Marien den:
Marien de Wachter Hzn.

Huggies:
Leroy Böllerman.

Huubje Onverwacht:
Huub van Es, zijn moeder was al 40 toen hij op boerderij Melklust werd geboren.

Huug:
Ben Visser.

Huug, Annie:
Annie van Druningen-van Rumpt werd naar haar vader Huug van Rumpt genoemd en woont nu nog op Stad.

Huug, Jaan van:
Jaan Donkersloot, de moeder van Lies (den Bok).

Ieder uur en elk moment:
Neeltje Wesdijk- Berkhof is op hoge leeftijd in de Samaritaan overleden. Ze was altijd zeer tevreden en leefde met iedereen mee en was een ideale oma die altijd bijsprong als dat nodig was. Ze sprak wat traag en op een speciale toon waarbij haar hoofd langzaam bewogen werd. Op de catechisatie werd haar als kind gevraagd of ze de nabijheid van den Heer kon ervaren en haar antwoord werd haar bijnaam.

IJzeren, den:
Arjaan van Biert woonde op de Achterdijk 37, het huis dat werd afgebroken om de toegang naar de B.Sterkstraat te verbreden en daarom komt na nr. 35 waar vroeger Gerritje Verheij-de Wit en later Leen de Gans, enz woonde nr 45 met vroeger Leen Saarloos en later Erika van Brussel enz.

Ja Pa:
Jan Smits (-Schuurman, dochter van Toon) vertrok na zijn trouwen naar Lopik en groeide op in het café aan de haven.

Jaap van Pietje:
Jaap Braber, de zoon van schipper Jan Braber (- van Nimwegen). Ik ben er niet achter gekomen waarom het niet Jaap van Jan is; wie helpt me?

Jaapje Joma:
Jaap Bevaart, de broer van Willem Bevaart (de Kludder) werd naar het puddingmerk genoemd. Zijn neef Jaap Bevaart, de zoon van Willem, woont nu nog in Achthuizen

Jaote:
Jaas Mellaard, zoon van Hans Mellaard (Naoompje) uit Brulslop en later Dijkhof.

Jelle:
Cor van Damme (-Alie Bakelaar) woonde op drie verschillende plekken in Stad.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Jetje (ook wel Jetje de Goalgetter):
Aren de Gans (10/11/1917-21/9/1992) (-Gijsje Keijzer). De kinderen in:

  • Oude Tonge: K.A. van de Doel-H de Gans
    • Jeroen
    • Gerben
  • Hellevoetsluis: J.R. van Veen-J.C de Gans
    • Sylvana
  • Nieuwe Tonge: P.L. (Piet) de Gans-Janette Visser
    • Sander
  • Stad: L.P. (Leen) de Gans-Els Maliepaard
    • Richard
    • Claudia

Cor Saarloos zegt dat hij vroeger ook wel eens Jetje genoemd werd. Ik denk dat Jetje vroeger een goede voetballer geweest is, maar kan er niets over vinden op internet.

Jil van Rachel:
Zie Bert van Rachel

Jonkers, de Oude:
De broers Marien, Jacus en Lieven (werd 104 jaar) Braber woonde op de boerderij de Oude Jonker.

Jood, Kees de:
Kees Koppenaal (-Trommel) was schoolmeester op de openbare school

Juul (Suul), Piet:
Piet (Pieter Gosewinus) Diepenhorst (15/6/1876-18/10/1962) was de vader van de opa van de huidige Pieter Gosewinus. Zijn dochter Jans uit 22/5/1906 werd in mei 2006 100 jaar en woont nog de Goede Ree in Sommelsdijk.

Kaeke, Han:
Han Johannis Gerrit Born (9/7/1883-27/7/1968) trouwde 6/5/1910 met Adriana Diepenhorst (25/2/1884-26/1/1963), een nicht van tante Jans en Willen Johannes Christiaan, de vader van de huidige Stadse Diepenhorsten. Hun dochter Lena (15/5/1919-18/3/2003) trouwde met Klaas Mastenbroek en woonde tot haar dood in het ouderlijk huis. Han nam o.a. rijexamens af en deed daar soms maar één minuut over. Er zijn daar veel verhalen over.

Kaasboer, de:
Koos Verwoerd, de zoon van de kruidenier die trouwde met de dochter van Frans van der Valk (Vente- Debora Dalemans) en tot zijn dood een kruidenierswinkel in Ooltgensplaat had.

Kaatje:
Jaap Melaard (-Kaatje Meijer) werkte op de advocaatfabriek en doet aan duivensport. Zijn zoon Jan heet Jan van Kaatje en woont nog met zijn vrouw Wilma Brands en dochter op Stad.

Kadettenknipper, de:
Klaas Tanis (6/2/1920-2003?) kwam uit Ouddorp en trouwde Annie Diepenhorst (1/2/1924- 29/5/2002) werkte bij Rumptstad.
Kinderen:

  • Ria trouwde met Huib Trommel
    • Andre
    • Annelies
  • Mimi trouwde met Douwe van Loon
  • Wim woont samen met Elly Voogd in Ouddorp

Kanne, Hans de:
Zie Schrepel, Hans de.

Karreman, Hans de:
Hans Huizer, de voorganger van Hen van Pelt (Bure) als gemeentewerker.

Kater, Aren de:
Aren Vroegindeweij Dzn, vader van Dammes. Broer van Hans Lampe, Ruth en Klaas.

Kee Groote Groope:
?, woonde op de Weel.

Keesje van de Weel:
Kees Arensman

Kelderrotten, de:
Familie Holleman

Keu, Jaas de:
Jaas Melaard

Keurs, de Oude:
A.J. van Rumpt, de vader van Piet (Gloeiend nog aan toe), Jaas (den Strooien), Kees enz. Het was een bekend dorpsfiguur

Kikker, Dirk de:
Dirk Maliepaard woonde op “het Putje”. Zijn kinderen, Jan, Jaap en Ineke worden ook nog wel de kikkers genoemd.

Kip, Willem de:
Willem Braber werd geboren op 18/2/1926 bleef enig kind. Hij trouwde met Tannie Driesprong van de Weel in een huis dat toen nog bij Middelharnis hoorde en daarom is er geen trouwfoto op het bordes van het gemeentehuis van Stad. Zijn vader was Gerrit Braber (Brilletje, broer van Lieven van Marientje, de Pienassen), zijn moeder Dirkje van den Boogert. Hij heeft twee kinderen Dicky (getrouwd met Goof Leijdens + zoon Rudy) en Wilco (getrouwd met Stella Swart).
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Klein winstje:
Cornelis van Biert, de vader van Leen van Biert (den dominee).

Klok, de:
Jaap van der Valk, zoon van Jan de Kloos.

Klompe, Klaas:
Klaas den Hollander, die de hulp van Hen van Pelt (Bure) was bij de gemeente.

Kloos, Jan de:
Jan van der Valk (-Looij) kreeg zijn naam als verbastering van de koloniaal; zijn vader had lange tijd in Indië gewerkt. Jan’s vader, Teun van der Valk (geboren 5/2/1864), kon het niet goed vinden met zijn stiefmoeder en vertrok op jonge leeftijd als vrijwilliger in het leger naar Indonesië en vocht daar o.a. in Atjeh. Hij schopte het daar tot generaal of korporaal, in ieder geval iets met “raal” zei de trotse familie. Toen hij na 18 jaar terug naar Stad kwam trouwde hij met Aartje van Neuren (geboren 1/10/1868, Meutje Aarte). Vanwege zijn lange verblijf in onze kolonie Indie werd hij “de Koloniaal”genoemd wat al snel werd verbasterd tot “de Kloos”.
Op 9 maart 1902 werd Jan geboren en hij kon op school niet zo goed leren, maar wel hard werken en werd daarom snel als arbeider naar het land gestuurd waar hij o.a. werkte aan de dorsmachine van Kees van Rumpt als opsteker, maar ook als sjouwer. (hij kon 2 mud tarwe, dat is ongeveer 110 kg, tegelijk de trap op dragen). Hij trouwde in 1925 met Maria Looij die toen op Herkingen woonde. Ze begonnen in de oude Nieuwstraat tegenover Koppenaal (huis nu afgebroken), gingen naar “de Frelle” en 1938 naar de Dijkhof in de voormalige burgemeesterswoning. Toen ook dit pand werd gesloopt trokken ze naar een bejaardenhuisje in de A. van Bronckhorststraat en ten slotte naar Ebbe en Vloed in Oude Tonge.
Ze kregen 5 kinderen:

  • Teun uit 1926 ging naar de HBS, trouwde met Coby Joosse en kreeg drie kinderen en woont in Woerden en heeft internet en via dit medium contact met onze website.
  • Jaap uit 1931 trouwde met Jo Looy (geen familie van haar schoonmoeder) en heeft ook drie kinderen.
  • >Aat uit 1934 trouwde met Jan Jobse, woont nog steeds op Stad en heeft één dochter in Simonshaven.
  • Klaasje uit 1940 trouwde met Leo Moerenhout (5/12/31-19/5/2000) uit Achthuizen, woont ook nog op Stad en heeft twee dochters Ria (getrouwd met Gert Boshoven: Melissa,Sylvana en Joeri) in Middelharnis en Marion (getrouwd met Wim Obbink: Stefan en Melvin) in Zeist en één zoon Leo die nog thuis woont.
  • Jannie uit 1941 woont in Terneuzen, was getrouwd met Josef Tchicha en heeft twee zonen.

Toen het werk op het land minder werd ging Jan de Kloos op het droogdok op de Heiplaat werken en hield dat tot zijn 65e vol en kreeg daar een mooi afscheid.
In de oorlog werd de familie geëvacueerd in maart 1944 (Teun was ondergedoken en werd later verraden), eerst naar Rotterdam en daarna via Goudriaan naar een boer in Stedum bij Groningen tot juli 1945. Zijn vrouw Maria werd vaak door de Duitsers aangehouden vanwege haar Joodse uiterlijk, maar wist iedereen toch steeds te overtuigen van haar afkomst hier van het eiland. In Groningen moest Jan naast het werken op het land veel putjes graven.
Dochter Aat kan zich de thuisreis over het IJsselmeer en de aankomst in hun uitgewoonde en beschadigde huis nog goed herinneren.
De oudere bewoners van Stad zullen zich Jan vooral herinneren als dorpsfiguur met zijn gebogen rug achter zijn karretje dat Mel zo mooi in een beeldje heeft vastgelegd. Hij was altijd onderweg en zwaaide naar zieke mensen achter hun ramen, verzamelde paardevijgen voor zijn hof achter de Oranjelaan en maakte ruzie met Job Wervers over de grenzen van zijn tuin. Toen hij en zijn vrouw te oud werden voor zelfstandig wonen gingen ze naar Ebbe en Vloed. Maria overleed november 1988 en Jan februari 1990.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Kludder, de:
Willem Bevaart (-Jousma) overleed net als zijn vrouw in de Samaritaan. Net als Hen van Pelt (Bure) had hij altijd een schrepel achterop zijn fiets. Zijn dochters Janke Godrie, Ietje Struik en zoon Geert wonen nog op het dorp.

Knecht, Cor de:
Cor Arensman

Kneu, de:
Cornelis Arensman (3/10/1885-1958) trouwde met Dina van Rossum (1886-1968, de zus van Jan Pruum, de fietsenmaker). Hij had een typische neus die iemand op een snavel van een kneu vond lijken en sindsdien werd hij naar deze mooie vogel genoemd die we nog steeds in onze tuinen op Stad kunnen bewonderen met zijn rode borst en kuif. Zijn zonen werden kneutjes en zijn dochters kneutinnen genoemd. Ze waren erg arm zoals zo velen in die tijd.
De kinderen:

  • Cor (de cowboy of de molenaar) getrouwd met Jannetje Schellevis (heden de oudste inwoner van Stad): 2 dochters.
  • Anna getrouwd met Cor Trommel (de kolenboer) dochter Dien Diepenhorst en Rini Timmer wonen nog op Stad, zoon Jan woonde in Brabant.
  • Aren (Bakhuys was keeper) getrouwd met Dien Knops, na de ramp naar Noord-Holland verhuisd.
  • Laurien getrouwd met Frans Melaard. Dochter Dini is getrouwd met Jan Maliepaard (de kikker) en woont nog op Stad.
  • Seel getrouwd met Gerrit Hoekman
  • Jan (Suug vanwege zijn lang gebruik van een speen) getrouwd met Digena Neels.
  • Rachel getrouwd met Bert van Biert: zoon Kees woont nog op Stad en zoon Bert woonde in 2005 tijdelijk in de pastorie.
  • Betje getrouwd met Hans Huizer: Dirksland.
  • Dien (woont nog op Stad) getrouwd met Frans Koole: zoon Kees woont ook nog op Stad.
  • Arie (Aai) getrouwd met Janneke Braber (woont nog op Stad): 2 zonen.
  • Lou (de Slakke) getrouwd Co van de Wekke: Dirksland.
  • Hans (de Koere) getrouwd met Willemtje Nelis wonen nog samen op Stad.

Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Koe, Piet de:
Piet van der Valk, de vader van Francien Holleman (vrouw van de zuurkoolplanter) woonde in Achthuizen, nu op Stad.

Koeie:
Huib van der Valk.

Koeke:
Aart Jongejan (-Jansen): een bakkie halen met een koeke.

Koekebos, de:
Hen Braber, zoon van Lieven van Marientje en broer van Cor (-Verbiest), Marien (-Ardon) en Janus.

Koekie:
Arjo Jongejan, (-Ria van Rossum).

Koekoek, de:
Zie Hans Duum.

Koere, de:
Hans Arensman, hij lokte duiven met zijn gekoer.

Koetpie:
Wim Mackloet (-Jo Wesdorp) was aannemer en brandweercommandant. Zijn zoon Jan woont nog hier en zoon Jaap had hier een tijd een winkel.

Koffie:
Kees Braber (-Wil den Boer) en zijn zoon Rene.

Kokker, de:
Jaas van der Sluis (-Suus Wesdijk).

Kommen en Schuttels, de:
Willem en Jaas Braber samen met Teun en Han de Wachter. Het ene stel was klein en de andere beiden groot.

Kont Fluit:
Adrie Melaard, zoon van Bert en neef van de Smikkel.

Konte, Joost:
Joost Hoedemans.

Koop, Klaas:
Klaas Vroegindeweij Dz, broer van Aren (de Kater).

Koopman, Ezeltje vragen:
Marien van Damme, had een winkel met potten en pannen in de Nieuwstraat. Neef Marien woonde ook op Stad.

Kothond:
Aren Fris was nooit getrouwd, maar wel veel aanzoeken gedaan. Zijn moeder had een kruidenierszaak. Mel heeft een beeldje van hem gemaakt.

Kraai, de: ook wel Kragie genoemd
Jaap Wervers, broer van Lau (Drie-bil).

Krauwer, de:
Ai Nipius (Alida van Biert), smit, broer van Teun van de koekjesfabriek.

Kretje:
Cor van den Boogert (tante Leentje van Nieuwenhuijzen), de wagenmaker in de Nieuwstraat woonde later samen met broer Han de Kretten.

Kromme:
Joost Kamerling.

Kroote, Willem:
Willem Keijzer, broer van Gijsje en woonde bij haar in.

Krootje, Zomer:
Koos van Gurp, de vader van Koos van Gurp.

Kroppe, Lauw:
Lauw Huizer (-van As), commissionair. Woonde waar nu dochter Ma nog woont. De briefkaarten die hij zijn a.s. vrouw stuurden hebben we nog in het archief.

Kruid, Ai:
Ai Arensman (-Kaatje Noudt).

Kruimeltje:
Jan Willem v/d Meij.

Kuis, Hansje:
Joh. Melaard uit Bruinslop.

Kuus, Cor:
Cor Mellaard (-Jaan Saarloos).

Kwill (Kwijl):
Adrie Melaard, zoon van Corretje Geite, woont al meer dan 25 jaar in Urk, maar komt nog veel op Stad.

Lampe, Hans:
Hans vroegindeweij Dz. (broers Ruth en Klaas woonden op Dabbe en waren slachtoffer van de ramp). Kon erg goed klampen zetten.

Landbouwer, de:
Wout van Rossum (bord in oorlogstijd op zijn deur). Dochters wonen allemaal nog op Stad.

Lange Jaap:
Jaap Arensman, broer van Teun en vader van Lau en Bram

Lawaaipapagaai:
Cor Struik, schipper op de Annie.

Leggende cent, de:
Zie Cent, de leggende

Leuke Snaak:
Lauw van den Boogert, broer van Jaap

Leuter, Teun de:
Toen Vroegindeweij woont met Indonesische vrouw op Stad.

Lientje mijn kind:
Rien Arensman Fz, zoon van Fien

Liereman, de:
Jan Trommel uit de frêle

Lievo, Frans:
Frans Wesdijk, woonde op de kaai en is nooit getrouwd.

Luize, Hen:
Hen Maliepaard (-Geertrui Ghijsels), broer van Jan Luize
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Lurch:
Ad Goedegebuure

Marel:
Zie Merel

Marie Dabbe:
Marie van Splunter, die op Dabbe heeft gewoond.

Meelmuis, de:
Han Mulder, knecht van Landheer, de molenaar.

Meerhazen, de:
Willem en Jaas Braber: ik heb ’s avonds meer haast dan ’s morgens

Meester Piet:
Piet Diepenhorst afstammeling van Gozewinus, de onderwijzer die in de achttiende eeuw vanuit Kedichem hier als onderwijzer naar toe kwam.

Meisen, de:
Herman Huizer woonde met zijn twee zussen (de Nonnen) op Stad en hebben met zijn drieën een graf op ons kerkhof.

Mekke, Jaas:
Jaap Melaard: vrijgezel die woonde bij de weduwe Kamerling (de moeder van Joost en Han)

Merel
Adri Braber van Stad (-Lyda Pollemans). Ook Leen Goumare, de beurtschipper die met de dochter van Ds Polhuys trouwde werd merel genoemd.

Meter, de:
Jaas Diepenhorst (-Corrie Peekstok) werkte bij Rumptstad.

Meutje Aarte:
Aartje van Neuren, vrouw van Jan de Kloos.

Mielk, Teun:
Teun Arensman (-Bep Arensman) verkocht eerst melk. Later in de gemeenteraad en woonde op verschillende plekken in Stad.

Mien Kind:
Zie Lientje mijn kind

Miep, Siep:
Leen Soldaat (Lieseke Rooy)

Miere, Theo de:
Theo Kamerling, had met zijn moeder een winkel en woonde op “de Oude Jonker”.

Mijn helft gaat varen:
Van Eindhoven en Haksteen.

Mijn knecht Job:
Job Wervers (-Huizer) woonde later in de Goede Ree.

Mini stuf:
Leon Grinwis

Mitza-bonnen:
Zie Tute, Teun.

Mol, Koos:
Koos Melaard (1912-1998) was geen goede voetballer en deed eigenlijk alleen mee met het jaarlijkse gekostumeerde voetbal bij SNS. Hij hield wel van deze sport en ging vaak bij Gerrit Smits (Sjors) achter op de motor naar thuiswedstrijden van Feijenoord. Hij werd terreinknecht bij SNS en deed dat heel precies; het veld werd vaak (dinsdag, donderdag na het trainen en zaterdag voor de wedstrijd) gereefd (=geharkt) en oneffenheden zoals molshopen werden met zijn korte armpjes weggewerkt. Vanwege dit gebaar en het feit dat hij mollen met zijn blote handen kon vangen leverde hem de bijnaam mol op.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Molenaar, Cor de
Zie Co de cowboy.

Mopie, Hanna
Hanna van Dijk-Abramse

Mosterd, Brammetje:
Bram Maliepaard (-van Dijk). Zoon heet Marco

Muus of Muis, Leen:
Leen Huizer, zoon van Frans

Muus of Muis, Sina:
Sina Huizer, dochter van Leen

Naat:
Nadine Staritsky

Nachtpitje:
Stoffelientje van Damme-Koningswoud, de moeder van Corrie v/d Boogert-van Damme (-Peukie)

Naoompje:
Hans Mellaard, vader van Jaote

Netebos, Jaap:
Jaap Melaard (-Pietje van Splunter), vader van Jaas (-Looy)

Neuze, Piet:
Piet Saarloos

Niet zo koud als gisteren:
Zie Fietje, Jan

Nonnen, de:
Marie en Ajanna Huizer, zusters van Herman, kwamen bijna nooit buiten. (zie ook de Meisen)

Oene:
Jaap Visser (-Dien Stoop en later –Koningswoud) woonde in Zuidzijde, de Vrouwtjesweg, Oranjelaan en nu de Rembrandtlaan in Middelharnis

Oeuf, Piet:
Zie Eierpietje.

Olienoot, Jan:
Jan Huizer (-Diepenhorst), knecht bij Wagner

Ome Keesje:
Kees Jongejan, broer van Theo, Jaap en Aai.

Ome Willem:
Willem van Nierop, ongetrouwd en afgekeurde bakker, was een soort badmeester op het gors.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Ome Wim:
Willem Markwat, zoon van Peter Markwat en Lisette Jelier

Ooievaar:
Lieven Braber(-Zeedijk), vader van Dingenas van’t Vlot
Ook de bijnaam van Kees Arensman uit Nieuwe Tonge, zoon van Ai.

Ore, Leen:
Leen van Oudenaren (-Koningswoud), net als zijn vader.

Ornape:
Cor Knape

Os, Cor den:
Silvius (-Born), de bakker uit de Voorstraat, vader van Ina van Etten.

Paard, Kees:
Kees Zoeteman

Paja:
Adrie van Druningen (- Addie Struik)

Paus, de:
Dirk Vogelaar (-Hennie van Rossum)

Pedro:
Arjan van Gurp, zoon van Piet en Jannie

Peere:
Piet van Asperen, schilder en vrijgezel. Kwam bijna 70 jaar dagelijks bij Mel Dale.

Pegstee:
Peggy Ossenblok. Kwamen na het overlijden van Mel Dale in zijn huis wonen.

Peren, de:
De hele familie van Asperen dus ook Flip enz.

Peukie:
Adrie van den Boogert geb. 1931 (-Corrie van Damme), maar ook zijn broer Rien (- Rinie Arensman), organist enz. Volgens hemzelf was hij in de 1e klas van de lagere school nog heel klein en werd hij daarom Peukie genoemd, maar volgens zijn broer Rien kreeg hij zijn bijnaam in de oorlog door zijn zoeken naar peuken op straat om er eigen sigaretten van te rollen. Zijn vrouw Corrie van Damme overleed deze zomer. Hij heeft 2 kinderen: Ria getrouwd met Frans Arensman en Wout die met vrouw Rita Zwijnenburg en hun 3 zonen in Schoonhoven woont en na Trommel Transport is overgestapt naar chauffeurswerk in Lopik.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb over Adrie en uitgebreide artikel op StadsWeb over Rien.

Peuntbandje:
Vrouw Wesdijk, de baakster

Pienassen, de:
Gerrit (vader van Willem de Kip) en Lieven Braber.

Piet Bos:
Piet Goumare

Piet de Kapper:
Piet Bakelaar (-Marie v/d Plaat), Voorstraat 34

Pietekaas:
Dik Visser, de vroeg overleden broer van Jan, Jaap, Bas, Leen enz.

Pietekuute:
Den Engelsman, woonde met zijn vrouw op de Achterdijk naast Kees Goumare.

Piet Neuze:
Zie Neuze, Piet

Pietermannen, de:
Familie Arensman, maar ook broer Frans

Pietje zonder handen:
Handwerkjuffrouw van Nierop op de openbare school.

Piet van Antje:
Piet van Krieken kwam van de overkant en was getrouwd met Antje Saarloos.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb over Antje.

Pijn, Chris:
Chris Huizer (-Hendrika Mulder), hun enige kind was oorlogsslachtoffer en is in Loenen begraven.

Pil, de:
Aren Melaard (-van Druningen), ook wel den dokter of de Waterdokter genoemd.

Pillendraaier, de:
Dokter Bouman (-Wil Blok)

Pinas:
L. Braber Mzn

Pinda:
Cor Saarloos (12/4/30-29/10/94) liep als kind achter de chinees aan die op het dorp gesuikerde pinda’s verkocht vanuit een mand die met een riem voor zijn buik hing. In die tijd waren er meer marskramers zoals b.v. de Poolse Jood die met twee koffers vol kleren rondtrok en Sepje (Kamerling) die met biggen en klein vee langs de deur kwam. De chinees riep niet “hagel witte bloemkolen” maar “Pinda, pinda, lekka, lekker” en Cor probeerde dat na te doen als hij de man achterna liep in de hoop wat pinda’s te krijgen.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb over Cor Saarloos en over zijn vrouw Jo Saarloos-van Keulen.

Pingel:
Piet Dorsman, schilder in wat nu schuur tussen van Brussel en de Oude melkzaak van Hans Maliepaard is.

Pipo:
Piet van Asperen (-Hennie Kornet)

Plak, Bolle:
Hans Huizer Lzn (-van Aken)

Platte Kee:
Kee de Leeuw

Poema:
Zoon van Dries Trommel (-van de Nieuwendijk)

Poene, Dries (ook wel Pom):
Dries Trommel

Poep, Corretje:
Cor Struik (-Annie Melaard), schipper

Pom:
Zie Poene, Dries.

Pookje:
Huub van Rossum Hzn, Broer van Bert

Poope, Mies de:
Marien van Gurp (-Vijfhuizen), overleed in 1977.

Poter, Simon de:
Simon v/d Mast, vader van Gerrit, Lies, enz

Potten, de:
Familie Maliepaard, nu vooral de tak in de Boomgaarddreef.

Prieme, Iem de:
Iman Saarloos (-Wielaard), overleed in 2006

Pruum, Jan:
Jan van Rossum, de fietsenmaker op de Molendijk

Puiste, Jaan de:
Jaan Mellaard-Saarloos, vrouw van Cor.

Pumbandje:
Mevrouw Wesdijk

Putsebocht,de:
Piet Diepenhorst, de wateropnemer

Reiger, de:
Kees Driesse (-Arjaantje Noud)

Reuter meldt:
Mevrouw Trouw van de Zeedijk, die in de oorlog stiekem naar de Engelse radio luisterde.

Roka, Basje en Meree:
Bes en Marien Vroegindewei

Rooie Willem:
Willem van den Boogert, schipper en broer van Corretje Kret.

Rumboon, Nel:
Nel van Rumpt

Ruth, Jan:
Jan Trommel (-Annie van Rumpt), zoon van Lies, nam het transportbedrijf over van zijn vader en deed het later weer over aan zijn zoon Lies en verhuisde het bedrijf van de B.Sterkstraat naar de Molenweg in Middelharnis.

Sammeno:
Jaap Hoogerwerf

Saul, Kees:
Kees Wagner (-Ma Arensman), ligt het volk van Saul tegen Gilboa.

Schelling, Ai:
Ai van Loon, vader van Piet.

Schietepoepen:
De Maliepaarden, dus Hans, Kees, enz

Schootje toe:
Bert Melaard (-Marie van Rossum), hadden een gehandicapte zoon op Hernesseroord.

Schrepel, Hans de:
Hans Maliepaard, broer van Jan. Ook Hans de Kanne.

Schrepel, Jan de:
Jan Maliepaard Stoffelzn.

Schuurbiggen:
Toon en Rien Schuurman van de stee, maar nu ook wel Bram Schuurman (-Diana IJpelaar), zie Bram Big.

Sepje:
? Kamerling, handelaar in klein vee = biggen en konijnen

Sik, Willy de:
Willy Roeland-Mulder, zorgde voor haar trouwen voor de Meerhazen.

Sjors:
Gerrit Smits (-Andrea Vernaeve)

Slakke, Lou de:
Lou Arensman (-Co van de Wekke), zoon van de Kneu

Slakkie:
Adrie Melaard, zoon van Jaas Melaard en Annie van Brussel. Zoon Robert wordt ook wel Slakkie genoemd. Ook Lau Wervers werd slakkie genoemd.

Sliep mar snorre:
Hans van Rossum. Toen hij bij smit Hendrikse zijn zeis kwam slijpen zei mevr. Hendrikse tegen hem: “sliep mar snorre”.

Smikkel, de:
Johan (Hans) Melaard (7-7-1900 tot 25-1-1998) woonde op Achterdijk A 124 (’t Hooghuis) dat nu afgebroken is. Hij liep vaak met handje vol pinda’s lekker e smikkelen. Zijn vader Adrianus Melaard (geboren 24-11-1872) trouwde op 28-12-1899 met Anna Donkersloot (geboren 15-1-1875) en was scheerbaas op de Voorstraat waar later zijn broer Koosje Mol is blijven wonen. Johan Melaard was getrouwd met Betje v/d Boogert (1-11-1900 tot 11-7-1978), zus van tante Liesje en tante Co.
Kinderen:

  • Adrie getrouwd met Marie van Dam
    • 2 zonen en een dochter
  • Marinus getrouwd met Dientje Arensman (dochter van Piet van Bas)
    • 1 zoon en een dochter
  • Martinus Maarten getrouwd met Judith de Ruiter
    • 2 jongens
  • Annie getrouwd met Cor Struik (Corretje Poep)
    • Tweelingdochter Addie en Els, Piet en Anneke

Broers en zusters van de Smikkel:

  • Bert getrouwd met Lientje Berkhout
    • zoon Adrie
  • Marie getrouwd met Jan Mulder (Monster)
    • zoon Teun
  • Jannetje getrouwd met Frans Knoop (zus van Mina Knoop) (Vlaardingen)
    • 3 zonen en een dochter waarvan zoon Adrie als aannemer in Den Bommel heeft gewerkt (zijn zoon Frans heeft zaak overgenomen)
  • Koos, zie apart verhaal over Koosje Mol

Zijn laatste 20 jaren woonde de Smikkel zelfstandig, maar met veel hulp van schoonzoon Cor Struik. Hij is 97 jaar geworden.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Snaakje:
Zie Leuke Snaak

Snoes, Jan:
Jan Maliepaard (-Sien Bruggeman) woonde op de Weel.

Snor, Han de:
Hans van Rossum. Broer van Jan Pruum, de fietsenmaker

Snot, Jan:
Jan Huizer (-Neeltje Springvloed Dubbeld), maar ook zoon Piet (ook: spoor).

Snuiter, Jan de:
Jan Huizer van ’t steetje, veeverkoper, vader van Aren, Peet, Dirk en Mien.

Soep, Teun:
Teun van Splunter (-Elly Beijer)

Sokke:
Daniël (Daan) Mijnders

Sokke, Mega:
Leon Mijnders

Sokke, Mini of Sokkelientje:
Carolien Mijnders

Sokke, Oude:
Kees Mijnders (-Gera Ottevanger)

Speknikke:
Jaas van Nierop van de winkel op de Voorstraat

Spijker, Teun:
Jan Mulder

Spoor:
Piet Huizer (snot) van de Zevenster.

Spreeuw, de:
Lau Arensman (Jannie v/d Griend), vader van de droppies.

Sprong:
Patrick Sprong

Squirtle:
Michelle Jongbloed

Stier, Jaap de:
Jaap van Biert (-Ma Timmer)

Stieren, de:
Gerrit (-Jannie Mackloet) en Rien (-Arensman) van Rossum.

Stijl Ora:
Evert Arensman (-Inke Knierum), had garagebedrijf op de Achterdijk en woont nu in Amersfoort.

Stippe, Jantje:
Jan Visser (-Maliepaard)

Stoel, Wim:
Wim v/d Sluis (-Verwoerd)

Stoy:
Adri Maliepaard (Paola van Hooff)

Stront, Jaapje:
Jaap van der Valk, broer van Frans en Lena

Strooien, den:
Jaas van Rumpt (-Corrie le Comte), transportbedrijf

Suiker, Iman:
Iman Braber, broer van Kees Koffie

Suikerbuik, Geertrui:
Geertrui van Biert, heel oud geworden in de Vliedberg.

Sukerpoepe:
Klaas Maliepaard (-Bep Saarloos)
Lees meer over Bep Saarloos in het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Sule:
Piet Diepenhorst

Suug, Jan:
Jan Arensman, zoon van de Kneu, vanwege zijn lang gebruik van een speen.

Tannetje van Pietje van Jaapje:
Tannetje Braber wandelde altijd met buurvrouw van Gurp.

Tap, Jan:
Jan Holleman (-Vroegindeweij), vader van Piet, Arie en Jan

Ter-lue:
Jan v/d Welle, aannemer, woonde met zijn zus

Terneuzen, Piet van:
Piet Saarloos (-van der Pijl) had geen kinderen en overleed in 1977. Bijnaam ook: de babykrul.

Teun de Koloniaal:
Teun v/d Valk, de vader van Jan de Kloos (verbastering van de koloniaal). Werkte lang in Indonesië en keerde later naar dorp terug en trouwde met een Driesprong.

Ticketman:
Benjamin Dupree

Timmy:
Sven v/d Burgh

Tjet, Cor ook wel Tjiert:
Cor Kamerling (-Dien Timmer)

Tjiep, Jaap:
Jaap Maliepaard (-v/d Plaat), werkte op de advocaatfabriek.

Toe Ti Telle:
Karel Driesse (-Corrie van Zon), schipper.

Toeter, de:
Jaap Mackloet(- Marijke Jongebreur), aannemer. Soms ook broer Krijn.

Tram, Leen:
Leen van Dijk (-Hanna Abramse) werkte bij de gemeente.

Treep:
Niek (Nic) de Jong (-Kamerling).

Tripje:
Burgemeester Brinkman

Truus moet je poepen:
Truus Maliepaard-Keijzer, woonde als kind bij een tante omdat haar ouders op een schip woonden. Haar tante riep haar vaak op het schoolplein.

Truutje:
Marien Ghijsels, schipper, vrijgezel, woonde met zijn moeder.

Turk, Leen den:
Leen van Oudenaren (-Koningswoud)

Tute, Teun:
Teun Nipius (-Corrie Roos) was oprichter van de koekjesfabriek. Ook wel Mitza-bonnen genoemd.

Uil, Jan den:
Jan Maliepaard (-Vroegindeweij), woonde naast Cees Vink

Veekbaas, de:
Dirk Witvliet. Veek is aangespoeld riet.

Vente, Frans de:
Frans van der Valk. Ook in de dertiger jaren was voetbal erg belangrijk hier op het dorp en toen Nederland in 1934 voor het eerst naar de wereldkampioenschappen ging was er een echte Oranjekoorts en werden de spelers op handen gedragen. De namen van sommige spelers vinden we terug in de bijnamen op het dorp. Aren Arensman, zoon van de kneu werd als keeper vernoemd naar Bep Bakhuys en Frans van der Valk naar Leen Vente.
Na zijn overlijden woonde Debora nog een tijdje op Stad maar woont nu met veel plezier in de Goede Ree.
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Venue, Jan:
Jan Visser (-Maliepaard). Het paard van zijn vader heette Bienvenue

Vlieg:
Leon Saarloos, zoon van Leen Saarloos (Vliegje)

Vliegje:
Leen Saarloos (-v/d Made), ook wel Witte Leen.

Vlooie, Keesje de:
Cees Vink (-Lien Kuijpers) had een kruidenierszaak op de Achterdijk.

Vlooiepoot:
A.J. Vink (-Hesje Gebraad), had speciale wonderzalf.

Voetekussen, Pietje:
Pietje Braber, de moeder van Tannetje Braber uit de Voorstraat

Vollebrechtje:
Han Mulder

Waterdokter, de:
Aren Mellaard (-van Druningen). Ook de Pil genoemd.

Waterpiet:
Piet Diepenhorst, was een neef van de huidige Stadse Diepenhorsten.

We Ve De Me:
Willem v/d Mast, woonde op de Weel

Willem Bak:
Willem van Heemst

Wim Poes:
Wim Maliepaard (-Fijg Pieterse), gemeentewerker.

Wind, Jan:
Jan Braber (-Bep van Rossum), zoon van Iem Wind. Jan Braber, geboren 24/2/1923 op Achterdijk 75 (toen A35). Huisje stond toen tussen schuren en had een grote, een kleine kamer, een keukentje en een open zolder. In de kamer waren twee bedsteden.
Samenstelling gezin:

  • Elisabeth: getrouwd met Toon Trommel (geen kinderen)
  • Willem: getrouwd met Pietje Los (1 dochter)
  • Cornelis: getrouwd met Annie Knape (3 kinderen waaronder Kees Koffie)
  • Gerrit (Brilletje): getrouwd met Saartje Kievit (leeft nog)
  • Chieltje: trouwde met Jan Verhagen en vertrok naar Middelharnis
  • Tannetje wat geestelijk mindervalide en woonde in Sjaloom

Jan was de jongste

Witte Leen:
Van Antwerpen, de veldwachter

Woest, Aai:
Arie Wagner (-Fransje Vogelaar) groeide op op de stee op de Zeedijk, was actief in de oorlog en werd dierenarts in Dirksland.

Woodboy,de:
Frans Melaard (-v/d Sluis), Parketboere

Worstebal, Teun:
Teun Vroegindeweij (-van Putten) van Dammes
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Wout Beton:
Wout v/d Valk, vader van Frans de Vente

Wurm, de koperen:
Koos van Gurp

IJzeren, den (den Iezeren):
... Zat in de gemeenteraad en zei nooit iets. Toen de burgemeester vroeg of hij iets wilde zeggen zei hij: “een iezeren paele op de kaoie, want de houten was stuk gevaren”.

Ziekenfondsje:
Fons Roeland

Zuurkoolplanter, de:
Teun v/d Valk (-Francien Holleman)
Zie ook het uitgebreide artikel op StadsWeb.

Zwart Zaad:
Willem Driesprong (-Buscop)

Zwartmerels, de:
Kommer (-Hannie Nattekaas) en Ries (-Meijer) Pieterse en hun vader (-Troost)